Το πρωτοποριακό πρόγραμμα ARISTOIL στην κορυφή της Ευρώπης
12 Νοεμβρίου 2019
Βασικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση νέου καρυδεώνα
28 Νοεμβρίου 2019

Βασικές κατευθύνσεις για την επιτυχή εγκατάσταση νέας φυτείας φιστικιάς

φιστικιά

 

Η φιστικιά είναι δίοικο φυλλοβόλο δέντρο του γένους Pistacia  με εξαιρετική αντοχή σε αλατούχα εδάφη. Όπως σε όλα τα δέντρα, η εγκατάσταση μιας νέας φυτείας φιστικιάς απαιτεί κατάλληλη προετοιμασία του αγρού και την εφαρμογή κατάλληλων καλλιεργητικών φροντίδων για τη σωστή ανάπτυξη του δέντρου.

Όσοι ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν νέα φυτεία φιστικιάς συνιστάται να έχουν υπόψη τους τα ακόλουθα:

Αρχικά επιλέξτε περιοχές με χαμηλή σχετικά υγρασία και μεγάλη ηλιοφάνεια. Είναι από τις καλλιέργειες που αναπτύσσεται καλύτερα όταν έχει κρύο και σύντομο χειμώνα χωρίς πολλές βροχές και με μακρύ και ζεστό καλοκαίρι για την σωστή ωρίμανσή της. Έτσι θα περιορίσετε την εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών.

Το έδαφος είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της για το λόγο αυτό απαιτεί καλά στραγγιζόμενα εδάφη, καθώς είναι αρκετά επιρρεπής στο σάπισμα των ριζών της και αυξάνονται οι πιθανότητες  προσβολών από εδαφογενείς μύκητες.

Πριν την φύτευση των νέων δενδρυλλίων να γίνεται βαθιά άροση διότι βοηθά στη γρήγορη ανάπτυξη και επέκταση του ριζικού συστήματος τους, και κατά συνέπεια στην επιτυχημένη και γρήγορη εγκατάσταση της φυτείας. Επιπλέον θα ήταν χρήσιμο πρίν την φύτευση τους να γίνουν εδαφολογικές αναλύσεις , ώστε να προστεθούν τα απαραίτητα λιπάσματα πριν το όργωμα.

Η ορθή επιλογή ποικιλίας και ενός υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού  είναι το επόμενο βήμα για την επιτυχία της εγκατάστασης ενός φιστικεώνα, καθώς πολλές φορές οι ασθένειες που εμφανίζονται στα δένδρα προέρχονται από τα φυτώρια. Το υποκείμενο που χρησιμοποιείται κυρίως στην χώρα μας είναι αυτό της τσικουδιάς, λόγω καλής ανθεκτικότητας στη φυτόφθορα.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις αποστάσεις φύτευσης των δένδρων. Οι πυκνές φυτεύσεις αυξάνουν τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας  και ευνοείται η εμφάνιση σοβαρών μυκητολογικών ασθενειών.

Η φιστικιά αν και είναι δέντρο ανθεκτικό στη ξηρασία, δίνει μεγαλύτερη παραγωγή όταν αρδεύεται κυρίως κατά τα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης του (άνθηση, καρπόδεση, ανάπτυξη κελύφους και καρπού). Το πότισμα δίνει καλύτερα αποτελέσματα όταν γίνεται κατά το γέμισμα των καρπών (Ιούνιο – Αύγουστο). Η πιο αποτελεσματική μέθοδος άρδευσης είναι η στάγδην άρδευση, η οποία παρεμποδίζει την αύξηση της σχετικής υγρασίας στην κόμη των δένδρων και κατά συνέπεια την εμφάνιση ασθενειών. Στην περίπτωση που προτιμήσετε την άρδευση με σπρέι, θα πρέπει να τοποθετήσετε μεταλλικά κολάρα στο λαιμό, ενώ με αυλάκια ή με κατάκλιση, να δημιουργήσετε διπλές λεκάνες.

Κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του δέντρου είναι καλό να αποφεύγεται η χρήση χημικών ουσιών (ζιζανιοκτόνα) για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων  ζιζανίων. Η έγκαιρη καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης αποτελεί σημαντικό μέτρο πρόληψης και καταπολέμησης των ζιζανίων.

Η εκδήλωση ασθενειών στο  λαιμό και στο ριζικό σύστημα του νεαρού δέντρου μπορούν να περιοριστούν με

  • την αποφυγή συσσώρευσης χώματος γύρω από τη βάση του κορμού και τις ρίζες.
  • την αποφυγή δημιουργίας πληγών, μειώνοντας τα οργώματα και τα φρεζαρίσματα στα απολύτως αναγκαία
  • την αποφυγή μεταφοράς μολυσμένου εδάφους με τα γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία.
  • την επάλειψη του κορμού μέχρι ένα μέτρο ύψος και λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με βορδιγάλειο πάστα κατά τους φθινοπωρινούς και ανοιξιάτικους μήνες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το σημείο εμβολιασμού είναι χαμηλά.

Τέλος, με το σωστό κλάδεμα διαμόρφωσης, το οποίο ξεκινά από τον πρώτο χρόνο, επιτυγχάνεται καλός αερισμός και καλή διείσδυση του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό του δένδρου. Έτσι, περιορίζεται η υγρασία και κατά συνέπεια η εμφάνιση ασθενειών. Οι τομές κλαδέματος, ιδιαίτερα οι μεγάλες, θα πρέπει να καλύπτονται με κάποιο επουλωτικό πληγών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το Τεχνικό δελτίο του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.