Ομάδες & Οργανώσεις Παραγωγών: Προκλήσεις & Προοπτικές
8 Νοεμβρίου 2019
φιστικιά
Βασικές κατευθύνσεις για την επιτυχή εγκατάσταση νέας φυτείας φιστικιάς
20 Νοεμβρίου 2019

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα ARISTOIL στην κορυφή της Ευρώπης

 

Ως  το καλύτερο ευρωμεσογειακό πρόγραμμα ανάμεσα σε άλλα 100 επιλέχθηκε το ελληνικό πρόγραμμα Aristoil στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Interreg project Slam που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 8 Οκτωβρίου 2019 με σκοπό την ανάδειξη των κορυφαίων διαπεριφερειακών προγραμμάτων με την μεγαλύτερη επίδραση στην ευρωπαϊκή κοινωνία για το 2019.

Τι είναι το Aristoil;

Το πρόγραμμα Aristoil είναι ένα χρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας που έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου στη Μεσόγειο μέσα από την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας, οι οποίες οδηγούν σε παραγωγή προϊόντος με ενισχυμένες προστατευτικές ιδιότητες υγείας. Ξεκίνησε το 2016 με τη συμμετοχή 10 φορέων από 5 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία και Κύπρος) και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2020. Στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνεται η εκπαίδευση 3230 ελαιοπαραγωγών και ελαιοτριβέων καθώς και η ενημέρωση των καταναλωτών.

Το Aristoil εστιάζει στην παραγωγή ελαιολάδου με υψηλή συγκέντρωση φαινολών (>250mg/kg) το οποίο μπορεί να ενδυναμώσει τον Μεσογειακό τομέα παραγωγής ελαιολάδου.. Όπως έχει παρατηρηθεί πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την υψηλή συγκέντρωση φαινολών στο ελαιόλαδο, όπως η ποικιλία, οι εδαφοκλιματικές συνθήκες, οι συνθήκες στο ελαιοτριβείο και κυρίως η εποχή συγκομιδής..  Στον συνημμένο οδηγό παρουσιάζονται συνοπτικά οι κατευθύνσεις για την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου με περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες άνω των 250mg/kg.

To ελαιόλαδο αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως «υγειοπροστατευτικό» και όχι θεραπευτικό, δεδομένου ότι από

το 2012 υπάρχει Ευρωπαϊκός Κανονισμός ο οποίος αναφέρει ότι ένα ελαιόλαδο μπορεί να λάβει τον χαρακτηρισμό ότι προστατεύει την υγεία εφόσον έχει ορισμένα συστατικά σε συγκεκριμένη περιεκτικότητα.