Ανακαλύπτοντας τους διατροφικούς θησαυρούς της Στερεάς Ελλάδας
9 Ιουλίου 2019
Συνδεδεμένη ενίσχυση στον τομέα του ρυζιού
29 Ιουλίου 2019

Ευρωπαϊκή ενίσχυση για τη μελισσοκομία ύψους 120εκ. ευρώ την επόμενη τριετία

μελισσοκομία

 

Είναι ευρέως γνωστό πλέον ότι οι μέλισσες είναι σημαντικές για τη γεωργία και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος διασφαλίζοντάς την αναπαραγωγή των φυτών μέσω της επικονίασης ενώ παράλληλα η μελισσοκομία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Η μελισσοκομία ασκείται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντικότερα, από πλευράς παραγωγής μελιού, τη Ρουμανία, Ισπανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Πολωνία όπου οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές.

Η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μελιού στον κόσμο. Το 2018 είχε πάνω από 17,5 εκατομμύρια κυψέλες που αντιστοιχούσαν σε περισσότερους από 600.000 μελισσοκόμους.

Κατά τη διάρκεια των  επόμενων τριών χρόνων η Ευρωπαϊκή επιτροπή θα ενισχύσει με 120 εκατομμύρια ευρώ τον  μελισσοκομικό τομέα της ΕΕ με σκοπό να στηρίξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος στη γεωργία και στο περιβάλλον. Η ενίσχυση θα είναι  αυξημένη κατά 12 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την ενίσχυση που χορηγήθηκε για την περίοδο  από το 2107 έως το 2109. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ Phil Hogan, αρμόδιος για τα θέματα της γεωργίας:

«Η μελισσοκομία αποτελεί σημαντικό τμήμα του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ, συμβάλλοντας στη διατήρηση θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές μας. Οι μέλισσες είναι ζωτικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα της γεωργίας και την υγεία του οικοσυστήματος. Γι’ αυτούς τους λόγους χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, σε συνεργασία με άλλα βασικά ευρωπαϊκά και εθνικά ταμεία , παρέχει πλέον ισχυρότερα εργαλεία για τη στήριξη του τομέα»

Πιο αναλυτικά αναφέρεται ότι η στήριξη της ΕΕ, που είναι διπλασιασμένη από τις συνεισφορές των κρατών μελών, θα εφαρμοστεί στα εθνικά  μελισσοκομικά προγράμματα, που θα ξεκινήσουν από την 1η Αυγούστου 2019 και θα ισχύουν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022. Όπως επισημαίνει η Κομισιόν τα προγράμματα αυτά σχεδιάζονται ι σε εθνικό επίπεδο , σε συνεργασία με τον τομέα, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών της μελισσοκομίας και την εμπορία των προϊόντων της. Για παράδειγμα, τα μέτρα περιλαμβάνουν εκπαίδευση των μελισσοκόμων, υποστήριξη για την έναρξη μελισσοκομίας, καταπολέμηση παρασίτων που καταστρέφουν τις κυψέλες και έρευνα ή ανάληψη μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας του μελιού.