Μέχρι 30/11 η Δήλωση Συγκομιδής για οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου
22 Αυγούστου 2017
Σε διαβούλευση ο νέος νόμος για τον αγροτικό συνδικαλισμό
28 Αυγούστου 2017

Μόνο με άδεια από τη ΔΑΟΚ η συγκομιδή ακτινιδίων

 

Όπως γνωρίζουν οι παραγωγοί ακτινιδίων της περιοχής μας , η συγκομιδή των ακτινιδίων επιτρέπεται να ξεκινήσει αφού ο καρπός έχει φτάσει σε ικανοποιητικό στάδιο ωρίμανσης και περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Για το σκοπό αυτό η ΔΑΟΚ εκδίδει επίσημη ανακοίνωση κάθε χρόνο, όταν κριθεί ότι πληρούνται οι ποιοτικές προδιαγραφές. Η συγκομιδή νωρίτερα από την επίσημη ημερομηνία είναι παράνομη και πρέπει να αποφεύγεται με κάθε τρόπο. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ότι δεσμεύτηκαν ήδη 80 τόνοι ακτινιδίων που είχαν συγκομισθεί πρώιμα και παράνομα στη Δυτική Ελλάδα και ότι εντείνει  τους ελέγχους σε όλη τη χώρα.

Επισημαίνεται ότι η συγκομιδή στην κατάλληλη χρονική στιγμή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρήσει το ελληνικό ακτινίδιο το ποιοτικό του πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές. Εάν συγκομισθεί νωρίτερα η ποιότητα είναι πολύ χαμηλότερη και η δυσφήμιση του προϊόντος προκαλεί μικρότερη ζήτηση τα επόμενα χρόνια και άρα απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς.

Συνεπώς εφιστούμε την προσοχή στους παραγωγούς ακτινιδίου της περιοχής μας να είναι υπομονετικοί και να απευθυνθούν στη ΔΑΟΚ για την επίσημη ημερομηνία έναρξης συγκομιδής η οποία την προηγούμενη χρονιά ήταν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Για να δείτε τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ κάντε κλικ εδώ .